De ekskludertes skrik

På Brasils nasjonaldag arrangerer de sosiale bevegelsene og venstresiden i Brasil en uavhengig markering som de kaller ”De ekskludertes skrik”. Brasil: 11.09.2002

 image.php?id=1915

7. september er Brasils offisielle nasjonaldag. Med militærparader, brask og bram feirer brasilianske myndigheter at Brasil fikk sin selvstendighet i 1822. Men en stor del av befolkningen mener at den såkalte selvstendigheten ikke er mye å rope hurra for, og de siste åtte årene har motmarkeringen ”Grito dos exluidos” (De ekskludertes skrik) samlet enormt mange mennesker. Temaet for årets markering var nei til ALCA (det amerikanske frihandelsområdet), og vårt anslag er at 7-8000 mennesker deltok i demonstrasjonstoget i Recife.

Den siste uken i forkant av 7. september har de sosiale bevegelsene og venstresida i Brasil arbeidet intenst med en uavhengig og uoffisiell folkeavstemning om ALCA. De siste stemmene ble samlet inn på ”Grito dos exluidos”, og målet er å få inn 30 millioner stemmer totalt. Mer om ALCA og avstemningsresultatene kommer når stemmene er opptalt om ca. to uker.

 image.php?id=1888

Land